De renteverlaging van de ECB komt er aan: in juni zou de rente met 0,1 procentpunt omlaag gaan. Italië gaat een deel van de staatsbezittingen verkopen om de enorme staatsschuld wat terug te brengen. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. In de aanloop naar het cruciale rentebesluit van de ECB volgende maand wordt er steeds meer naar de media gelekt op welke wijze de centrale bank het monetaire beleid gaat verruimen.

Afgelopen weekend meldde Der Spiegel dat ECB-directielid Peter Praet wil dat de ECB in juni de rente verlaagt van 0,25 procent naar 0,15 procent en de depositorente van 0,0 procent -0,10 procent. Volgens Der Spiegel zou de tijd nog niet rijp zijn voor grootschalige obligatieaankopen door de ECB.

Eerder deze maand begon het balletje te rollen nadat ECB-president Mario Draghi tijdens de persconferentie een wel heel erg duidelijke hint gaf dat het zo goed als zeker is dat het monetaire beleid in juni wordt verruimd. Draghi zei dat de ECB “zich op zijn gemak voelt om volgende keer in te grijpen.”

2. Voor 250.000 dollar kunt u een avondje dineren met de onlangs afgetreden Fed voorzitter Ben Bernanke, meldt persbureau Reuters op basis van Wall Street insiders met hele diepe zakken. En wat krijgt u dan zoal te horen van Bernanke?
Nou, Bernanke, 60 jaar oud, denkt niet dat hij ooit nog zal meemaken dat de Fed de rente naar het normale niveau van 4 procent verhoogt. En dat de eerste renteverhoging waarschijnlijk later zal plaatsvinden en dat de daaropvolgende renteverhoging minder snel zullen plaatsvinden dan de markt nu heeft ingeprijsd (de markt verwacht de eerste renteverhoging in juli 2015). En waar schrok Wall Street van? Dat de inflatiedoelstelling van 2 procent geen plafond is. “Schrikbarend dat hij dit zegt”, quote Reuters een geschrokken gast.

3. Het hing al een tijdje in de lucht, dat Deutsche Bank aandelen moet gaan uitgeven om de kapitaalpositie op te vijzelen. De druk op banken om de balans te versterken is namelijk groot vanwege het boekenonderzoek van de ECB.

De kogel is nu door de kerk en Duitslands grootste bank heeft aangekondigd 6,3 miljard euro op te willen ophalen met een claimemissie. Daarnaast gaat het investeringsfonds van de koninklijke familie van Qatar, Paramount Service Holding, voor 1,75 miljard euro direct aandelen kopen van Deutsche Bank. Voor bestaande aandeelhouders is het een bittere pil, want de aandelen worden volgens de Wall Street Journal tegen een korting van circa 25 procent aangeboden. Bovendien zei topman Anshu Jain vorig jaar nog dat de “lange mars” voor kapitaal ten einde was nadat de bank destijds 3 miljard euro had opgehaald bij beleggers.

4. Overname van de dag: de Amerikaanse telecomreus AT&T gaat satelietzender DirectTV inlijven voor niet minder dan 49 miljard dollar. Met de overname kan AT&T TV-programma’s aanbieden naast de vaste en mobiele abonnementen. Tegelijkertijd heeft AT&T aangekondigd het belang in America Movil van de hand te doen om mededingingsbezwaren weg te nemen. De acquisitie betekent dat de kans kleiner wordt dat AT&T in Europa op overnamejacht gaat.

5. De koers van farmaceut AstraZeneca maakt vanochtend een flinke smak nadat het Brits-Zweedse bedrijf het definitieve overnamebod van rivaal Pfizer van 117 miljard dollar van de hand wees als te laag. Dat betekent dat het voorlopig wat rustiger zal worden rond AstraZeneca, want Pfizer heeft aangegeven geen vijandig bod te zullen lanceren.

6. Jean-Claude Juncker, de voormalige Eurogroup voorzitter en kandidaat van de christen-democraten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, wil dat de ECB verdere appreciatie van de euro gaat tegenhouden. Tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat hij als Commissie-voorzitter een voorstel zal doen aan de Europese ministers van Financiën voor de “algemene richting” van de wisselkoers van de euro. De ministers zouden dan dat voorstel overnemen, en de ECB zou verplicht zijn dit op te volgen. Waarschijnlijk denkt Juncker aan een voorstel voor een plafond voor de koers van de euro ten opzichte van de dollar of yen, wat is toegestaan volgens het Verdrag van Lissabon. Het lijkt echter veel op verkiezingsretoriek, en het is de vraag of Duitsland hier ooit mee akkoord zal gaan.

7. Italië heeft een heel groot probleem. De schuldenberg van de staat gaat dit jaar naar verwachting stijgen naar 135 procent van het BBP, meer dan twee keer de EU-limiet van 60 procent. En dat terwijl de inflatie dit jaar waarschijnlijk nog geen procent zal bedragen en de groei een magere halve procent. En daarom gaat de regering van premier Matteo Renzi volgens de krant Messaggero een hele grote uitverkoop houden van staatseigendommen. Wat u zoal kunt vinden in de ramsj zijn belangen in de nationale posterij, de luchtverkeersleiding en scheepsbouwer Fincantieri Cantieri Navali Italiani.

8. Hoeveel rijker bent u nog geworden in de afgelopen vijf jaar van de historisch lage rentestanden? Waarschijnlijk niet veel. Of misschien heeft u zelfs vermogen verloren. Gelukkig gaat het met de top 0,001 procent wél heel goed. Volgens de Sunday Times hebben de 1.000 rijkste inwoners van het Verenigd Koninkrijk hun rijkdom in de afgelopen vijf jaar zien verdubbelen naar 519 miljard pond, overeenkomend met ongeveer een derde van het Britse BBP. En wie waren dat zoal? Op nummer een staan de broers Sri and Gopi Hinduja (goed voor 11,9 miljard pond) van het gelijknamige conglomeraat, die de toppositie hebben overgenomen van de Rus Alisher Usmanov, die op een houtje moet bijten met 10,25 miljard pond.

9. Er is een einde gekomen aan de omzwervingen van rogue trader Jerome Kerviel. De voormalige handelaar van Société Générale is gisteren na een mislukte poging om clementie te krijgen van president Hollande gearresteerd bij de Frans-Italiaanse grens. Hij zal nu zijn straf van drie jaar voor fraude moeten gaan uitzitten. Kerviel is binnen en buiten Frankrijk een soort van beroemdheid geworden, vooral dankzij zijn wandeltocht van Parijs naar Rome en zijn bezoek aan de paus om aandacht te trekken voor de “tirannie” van financiële markten.

10. En over financiële markten gesproken, die doen vanochtend niet zo heel erg veel. Europese aandelenbeurzen noteren vlak en ook de rente beweegt weinig. Vorige week leden aandelen stevige verliezen daalde de rente wereldwijd vanwege zorgen over zwakkere economische groei en de verwachting dat de ECB daarom moet gaan ingrijpen. Handelaren hebben deze week het vizier met name gericht op de notulen van de Fed en een rits macrocijfers uit de VS en de eurozone. En handelaren willen weten of deze cijfers de zwakkere groei die beurzen hebben ingeprijsd bevestigen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl